Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Är rollspelare trygghetsnarkomaner?

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av Magnus Seter, Idag, 13.58
7 responses
129 visningar
12 gillar
Tant Ragnar  
Skapad av Dimfrost, 07 June 2017, 09.52
42 responses
947 visningar
3 gillar
Botulf
av Botulf
 
Skapad av luddwig, 03 May 2018, 10.06
60 responses
3.926 visningar
1 gillar
Ram
av Ram
 
Skapad av RedMoon, Igår, 15.24
2 responses
77 visningar
5 gillar
RedMoon
av RedMoon
 
Skapad av Styrman, 08 May 2018, 10.03
8 responses
220 visningar
0 gillar
Falck
av Falck
 
Skapad av krank, Igår, 05.30
1 response
66 visningar
0 gillar
krank
av krank
 
Skapad av runequester, 21 May 2018, 23.42
2 responses
78 visningar
0 gillar
runequester  
Skapad av runequester, 07 May 2018, 12.57
7 responses
319 visningar
0 gillar
runequester  
Skapad av Marty'Party, Igår, 01.43
2 responses
98 visningar
1 gillar
zonk
av zonk
 
Skapad av RasmusL, Igår, 13.49
0 responses
51 visningar
1 gillar
RasmusL
av RasmusL
 
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • Är rollspelare trygghetsnarkomaner?

  Det verkar vara väldigt svårt att finna nya grupper. De fall som har en möjlighet att lyckas verkar vara att hitta spelare som inte har en grupp. Är alla existerandr grupper så kompletta? Eller är det någon for av främlingsfientlighet? Är alla grupper verkligen 100% fulla? Vill man att hobbyn skall växa då behöver det if finnas vägar in i grupper.

 • #2
  Folk är i allmänhet rätt otrevliga och dåliga på att spela. I takt med stigande ålder och sjunkande spelfrekvens blir kostnaden för ett misslyckande allt högre. Att inte ta in folk i gruppen är det rationella beslutet.

  Kommentera


  • #3
   Jag tror att det framför allt saknas tid. Jag kan väl säga att det är begränsningen för min del. Den enda spelgrupp jag just nu har tid att hålla liv i består redan av 4-5 spelare, vilket jag betraktar som på gränsen för vad jag klarar av att spelleda, och vi har tid att spela kanske en gång i månaden när vi har tur och allt passar.

   Kommentera


   • #4
    Ursprungligen skrivet av wilper Visa inlägg
    Folk är i allmänhet rätt otrevliga och dåliga på att spela. I takt med stigande ålder och sjunkande spelfrekvens blir kostnaden för ett misslyckande allt högre. Att inte ta in folk i gruppen är det rationella beslutet.
    Är de? Otrevliga på vilket sätt? Är de genuint osympatiska eller uppfyller de bara dina förväntningar? Du kanske tom bidrar till deras "otrevlighet" ?

    Kommentera


    • #5
     För mig är det en kompishobby. Jag skulle inte spela med någon som inte är/har vart/är någon annan i gruppens kompis, undantaget särskilda tillfällen som konvent och event. Det är liksom enda gången jag och de vännerna träffas just nu. Varför skulle vi vilja ha in nån random i det? När vi nyrekryterar så är det oftast för att en kompis visar intresse, den vars kompis det är pratar med gruppen och vi ser hur det funkar.

     Kommentera


     • #6
      Också: jag ser egentligen inget egenvärde i att hobbyn växer (eller krymper).

      Kommentera


      • #7
       Jag vill bara spela med folk jag redan träffat och fått bra vibbar av. Detta löste jag genom att sätta ihop en rollspelsteoriförening på Spelens hus i Malmö, där vi satt i soffor och snackade rollspel. Plötsligt har jag utökat mitt redan stora rollspelar-bekantskapskrets med typ 20 människor, och gjort några fullständiga guldfynd av otroligt awesome spelare som fort blivit mina goda vänner.

       Kommentera


       • #8
        Jag har lika mycket upplevt det från andra hållet: Det är svårt att locka till sig spelare som grupp. Tror att det i mångt och mycket handlar om att det finns få rollspelare, punkt.

        Kommentera


        • #9
         Det finns tyvärr flera problem med nya spelare.

         Dels behöver de "assimileras" in i gruppen, alternativt behöver gruppen göra om allt grundarbete med att synka spelstilar och förväntningar. Det tar tid – tid som hade kunnat användas till att spela istället.

         Dels kommer gruppdynamiken att förändras. Är man redan 4-5 stycken kommer ännu en spelare ofta innebära att någon trycks ut i bakgrunden och blir passiv. I bästa fall leder det till att ännu en spelare måste vara med och dela på speltiden, vilket leder till att alla andra får spela lite mindre.

         Dels kan det bli jobbigt om den nya spelaren inte fungerar med gruppen. Då får man antingen konstant suga på det sura äpplet, eller ha ett samtal där andemeningen är "Du får tyvärr inte komma på mötena längre, vi gillar inte riktigt dig". Inget av alternativen är ju särskilt lockande.

         Dels blir det en person till vars schema måste fungera. Ofta kan det redan vara problematiskt att hitta datum där alla i gruppen kan avvara en kväll. Det blir knappast lättare med ännu en spelare.

         I bästa fall är den nya spelaren en trevlig person och vettig spelare, som klickar bra med gruppen och som har mycket fritid. Men har man redan en fungerande rollspelsgrupp är det på pappret sällan värt risken.

         Lite småelitistiskt och ganska pessimistiskt, men det är nog tyvärr den bistra verkligheten.

         Kommentera


         • #10
          Gruppdynamik är det stora problemet. Det är oerhört svårt att förutsäga vad som händer när man introducerar en ny variabel till ekvationen. Ibland funkar det, men ofta inte.

          Det är ännu värre när man försöker starta en helt ny grupp från scratch, kan jag meddela...

          Kommentera


          • #11
           Rollspel för mig handlar mest om att göra något kul tillsammans med mina vänner, och skiljer sig inte nämnvärt från andra sociala aktiviteter - spela klassiska brädspel, ut och ta en öl, bowla, grilla i trädgården, etc. För de andra aktiviteterna (som också kräver sällskap) hittar jag ju inte främlingar på nätet... varför skulle rollspel vara annorlunda?

           Rollspel (i likhet med vissa, till skillnad från andra, av det jag nyss nämnt) kräver också att jag bjuder in denna främling till mitt hem vilket förstås är ytterligare en tröskel.

           - Det kommer några ikväll, vi ska spela rollspel.
           - Jaha, vilka är det?
           - Vet inte riktigt, jag hittade dem på nätet.

           Byt ut rollspel mot någon annan social aktivitet du brukar göra med dina vänner. Det är ju en rätt konstig grej att göra - men kan förstås fungera bra ändå.

           Alltså: Det är inte konstigt att det är svårt att hitta folk att rollspela med.
           Och: Kanske borde man också bjuda in främlingar på att grilla & dricka rosé i trädgården om inte kompisarna kan. :-)

           Kommentera


           • #12
            Är det svårt att finna spelare? Kan inte säga att jag håller med. Längre. Nu med Facebook liksom flödar det över med rollspelare. Ständigt frågar folk efter spelgrupper och slänger du ut en förfrågan får du ofta massor av intresserade. Jag fick ihop en helt ny spelgrupp för vardagsspel på så sätt. Det här upplevde jag inte alls på äldre dagar då man sökte här eller på Sveroks forum. Nu är läget annorlunda.

            Kommentera


            • #13
             Jag håller inte med. Många gånger har jag aktivt sökt mig till situationer där jag inte känt någon alls. I min ungdom åkte jag som ensamlajvare på en hög med lajv, eller åkte ensam på konvent och skrev in mig för att spela med eller spelleda för saker främlingar. Det är inte länge sedan jag hoppade på en grupp som spelade nya Changeling, en grupp där jag bara kände spelledaren flyktigt och aldrig hade spelat spelet förr.

             Jag är snarare tvärtom. Jag skulle gärna offra en stund i månaden på att spelleda nybörjare och locka in fler i hobbyn, bara jag visste hur jag får kontakt med dem.

             Med det sagt kan jag ju klart hålla med diverse tidigare talare. Det är inte samma spel med min nuvarande grupp som det är varje gång på GothCon när min gamla gymnasiegrupp återträffas och spelar saker ihop. Vi som spelat ihop i 10+ år är betydligt mer samspelta och vet hur man tar ut svängarna. Jag börjar få det med min nuvarande grupp och när det är bra är det RIKTIGT bra. Men det har tagit ett tag att komma dit. Det kan möjligen vara det som är ett problem för vissa - det tar tid innan det blir som man är van vid igen.

             Kommentera


             • #14
              Jag tror man också kan göra en distinktion mellan att försöka komma in i en existerande grupp, och att försöka skapa en ny grupp. Det senare verkar ofta vara mycket enklare.

              Kommentera


              • #15
               Ursprungligen skrivet av Bolongo Visa inlägg
               Gruppdynamik är det stora problemet. Det är oerhört svårt att förutsäga vad som händer när man introducerar en ny variabel till ekvationen. Ibland funkar det, men ofta inte.

               Det är ännu värre när man försöker starta en helt ny grupp från scratch, kan jag meddela...

               Här behövs en spelledarutbildning helt klart... FIRO

               Kommentera

               Arbetar …
               X