Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Om NieR: Automata (Spoilers)

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av Max Raven, Idag, 13.01
1 response
36 visningar
0 gillar
Mundo
av Mundo
 
Skapad av Henke, Idag, 10.11
6 responses
105 visningar
0 gillar
Bifur
av Bifur
 
Skapad av Ymir, 26 March 2018, 21.24
33 responses
1.434 visningar
17 gillar
Max Raven  
Skapad av krank, 16 April 2018, 18.08
3 responses
134 visningar
0 gillar
Krille
av Krille
 
Skapad av God45, 19 December 2017, 06.40
223 responses
9.664 visningar
17 gillar
God45
av God45
 
Skapad av LordMarlowe, 22 January 2018, 22.20
3 responses
142 visningar
0 gillar
Kroken
av Kroken
 
Skapad av luddwig, 19 April 2018, 20.37
11 responses
372 visningar
0 gillar
luddwig
av luddwig
 
Skapad av RedMoon, Igår, 05.25
4 responses
141 visningar
3 gillar
RedMoon
av RedMoon
 
Skapad av MrSleepy, Igår, 14.05
1 response
108 visningar
0 gillar
Dunderklumpen  
Skapad av Bifur, 21 December 2017, 12.47
16 responses
665 visningar
0 gillar
Bifur
av Bifur
 
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • Om NieR: Automata (Spoilers)

  Slänger upp en tråd om NieR: Automata om någon var intresserad av att diskutera spelet. Har några funderingar som jag kommer ta upp i nästa post.

 • #2
  Har lite tankar kring de två fraktionerna i NieR Automata. Läs inte vidare om du inte fått minst slut C/D/E.

  Det här kan bli lite rörigt, det finns en del att packa upp.

  Androiderna följer en designfilosofi där varje android är viktig och high end - teknologiskt är de (mestadels) överlägsna maskinerna. Varje androidgeneration har bättre specifikationer än den tidigare och den appliceras på samtliga av dem, med mindre specialisering vad gäller roller - scanners är informationsinsamlare och hackers, attackers/battle stridsfokuserade, E-modellerna hemlig polis på androider... Men kvalité går framför kvantitet. En huvudsaklig anledning till att androiderna inte segrar sägs vara moral - androider är hårdkodade att bevara mänskligheten, men mänskligheten är utdöd. Har man sett/läst sammanfattningen av prequel-operan om YoRHa kommer det fram att tidigare androider krävde vatten för energi, men YoRHa-prototyperna (vilka är en nyare iteration) inte kräver det. Där tidigare androidgeneration fruktade maskinernas virus så kan scanners hantera detta (med varierande framgång) - förmodligen är det dock inte första gången som balansen svängt mellan dem. Den enda biten androider är sämre än maskiner är nätverk - andorider har inget, all information de har är implanterad eller inlärd - varje android är en ö mot maskinlivsformernas hav. Hade de haft denna bit så kanske de slagit maskinerna tidigare, men det är förmodligen en medveten design. Vi vet knappt någonting om vem/vilka som står bakom androiderna som fraktion, men det lilla vi vet:
  * De verkar ha en evolutionär inställning till sina androider - ingen generation är en slutprodukt, varje ny generation är en förbättring av den förra
  * De har väldigt specifika planer för varje projekt - YoRHa:s mål verkar vara att dels testa nya modeller men främst att skapa en illusion av att människor existerar på månen. Detta trumfar eventuella segrar (det finns möjligheten att maskinlivsformen fick fram den bakdörren tidigare, att den triggades automatiskt eller troligast att den schemalagt triggades innan Eve besegrades och YoRHa fick övertag över maskinlivsformerna och inte kunde låsas ner igen - en riskavvägning som slog fel helt enkelt)
  * De verkar ha moraliska problem med att döda androider och är mer OK med att androider med maskinkärna dör av humanitära skäl (det här pekar på att de kan vara ett äldre garde av androider och mot att androiderna styrs av maskinernas Terminal)
  * De verkar förmoda att eventuell data maskinlivsformerna kommer över när dessa tar över och förintar YoRHa inte är relevant för framtiden - från vad jag sett är detta mestadels korrekt
  * De har antingen starkt begränsade resurser (tvivelaktigt) eller någon form av intresse av att hålla nere antalet androider som används för varje våg. De kan ha bedömt att maskinlivsformerna anpassar sig efter motståndet som presenteras och vilja hålla dessas evolutionära tryck till ett minimum.
  * Var de finns är outgrundligt, men maskinlivsformerna verkar fast på Jorden medan de kan vara var som helst i solsystemet, till och med på Jordens mörka sida (platsen man är på på Jorden verkar alltid upplyst, även det är skumt)
  * I Drakengard 3 som är typ en pre-pre-prequel dyker en karaktär upp som kan vara involverad. Jag har inga bevis för eller emot.
  * De kan vara människor (eller replikanter/gestalter). Det finns inte mycket som talar för det men det finns en viss elegans i tanken - att Maskinintelligenserna får "bevis" för att mänskligheten är utrotad samtidigt som androiderna får "bevis" som säger att mänskligheten finns på Månen vore en vinst i dubbel bemärkelse för mänskligheten.
  * De kan också vara de ursprungliga Devola/Popola eller en hög med androider som är nätverkade.

  Maskinerna å andra sidan verkar gå i rakt motsatt riktning. Normala enheter är extremt enkla - det enda avancerade är kärnan, och förmodligen är denna enkel att massproducera. Jag är osäker på om Yoko Taro läst eller hört om Saberhagens Berserker, men samma tänk finns här - det finns inget evolutionärt tryck att utvecklas om man kan dränka motståndaren i grundläggande trupper. Till skillnad från vissa som diskuterat spelet på andra forum tvivlar jag starkt på att maskinlivsformerna "håller igen" för att försäkra sig om att androiderna inte utplånas. Det lilla vi vet om utomjordingarna (vilka jag halvt tycker verkar fejkade) verkar för mig möjligen peka på att de skapade maskinlivsformerna till sin egen avbild och gav dem ett enkelt direktiv (förgör fienden) och sedan drabbades av ett grey goo-scenario för att de antingen glömde detaljer och maskinlivsformerna avancerade mer än utomjordingarna förväntade sig - alternativt att Watchers/änglarna kapade processen. Oavsett orsak så ser vi följande vad gäller maskinerna:
  * Maskinerna är reaktiva - deras agerande är respons på androidernas förehavanden och på order från utomjordingarna.
  * När de skapar samhällen så är de inte nyskapande - de kopierar ett tidigare existerande samhälle. När samhället kollapsar upprepar de processen igen. I lore så anmärks det på att maskinerna enbart verkar utveckla nytt vad gäller krig - vilket jag tycker verkar peka mot att de med få undantag (i nätverkade maskiner) enbart reagerar på framtvingad stimulans
  * De bryr sig inte om att erövra mer än Jorden - de expanderar inte. Möjligen har utomjordingarna tagit Mars tidigare och maskinerna tagit mer av solsystemet, men androiderna verkar kunna härja fritt utanför Jorden och blir aldrig beskjutna från rymden.
  * Eventuella variationer av grunddesignerna verkar exklusivt skapas för en specifik roll som reaktion på deras motstånd - deras kraftfullaste enheter är enskilda enheter med snävt fokus såsom Grün - Adam och Eve är reaktion på YoRHas (2Bs och 9Ss) anfall, och dessa skapas efter att våg efter våg av fiender (standardsvar) inte stoppar de senaste androiderna.
  * Det är också anmärkningsvärt att flera av de experimentella enheterna som skapas verkar förstöra - Grün går bärsärk, Adam frigör sig från nätverket (och verkar skada det, åtminstone tillfälligt) och Eve exploaterar nätverket vilket exploderar i maskinernas ansikte.
  * Medan deras fysiska designs troligen är en avvägning av vad som är minst resurskrävande att massproducera så är deras nätverk/mentala process/delade AI betydligt mer sofistikerat än enskilda androider.
  * Även det verkar vara reaktivt - logikvirus (om det är maskinernas) förändras för att övervinna motstånd
  * Maskiner börjar variera sig som individer från sin grunddesign mest när de skärs av från maskinnätverket
  * Maskiner utanför nätverket verkar göra mer olika saker - Pascals by har en uppfinnare som bygger en accelerator som hämtar prylar från Mars (de ville ha från månen men verkar inte riktigt fatta fysik) - och det verkar som att det är första gången det gjorts
  * Det är något kufiskt med deras "logikvirus". Det används väldigt sällan (förutom när det finns en öppen väg in, som när YoRHa tas över), påminner om det jag hört om Legion (det gör personers ögon röda/får dem att gå bärsärkagång, förvisso får maskinerna/androiderna inte de andra uttrycken) och slår mot maskinerna själva vid några tillfällen - även de som är anslutna till nätverket. Det finns en möjlighet att det inte är maskinernas skapelse utan att de är bärare av det men normalt sett undertrycker det - och när Eve stressar maskinintelligensen så får det fritt spelrum, snarare än att han orsakar att maskinerna går bärsärkagång. Att bärsärkande maskiner med viruset verkar ge sig på varandra... hm. Men - det kan vara en referens/kopia, so you know
  * Änglaspråk på insamlingsenheterna i tredje varvet (Köttlådan, Andelådan, Gudslådan) samt Eves ikonografi verkar peka på att maskinerna kan ha påverkats av, skapats av eller manipuleras av änglarna (Watchers i engelska utgåvan) - vilka (på gudaorder) är explicit ute för att utrota mänskligheten och börja på ny kula i Drakengard-spelen (och "utrotar" mänskligheten i NieRs backstory). Det är det här, förutom att utomjordingarna och deras tefat ser rätt fejk ut, som får mig att ifrågasätta fraktionens ursprung. Emils backstory verkar dock peka på att det hände, så det kan vara bara ett påskägg.

  (Jag har några funderingar med vissa inslag i NieR Automata, såsom hur androider blir infekterade av virus som använder backupservern som attackvektor - det hade kunnat avhjälpts genom att kryptera datan för varje personlighet så att bara denna modell har åtkomst till sin egen data - och med tidigare modeller som saknade backup så hade de kunnat gjort detta direkt. Men med tanke på att det kan ha varit med flit, så är det mer en sidosak)
  Last edited by Max Raven; 22 April 2017, 09.17.

  Kommentera


  • #3
   Allt androiderna gör känns ju som en kuliss, på något vis. De låssas att individens död spelar roll, när det bara är att sätta in medvetanden i nya kroppar. De låssas att de kämpar för mänskligheten osv.

   Kommentera


   • #4
    Ursprungligen skrivet av Jocke Visa inlägg
    Allt androiderna gör känns ju som en kuliss, på något vis. De låssas att individens död spelar roll, när det bara är att sätta in medvetanden i nya kroppar. De låssas att de kämpar för mänskligheten osv.
    Ja, helt klart. Av någon anledning så verkar de som står bakom androiderna köra någon form av konspirationsspel mot maskinernas brute force-approach. Det känns hyfsat sannolikt att det är samma ej-namngivna som bestämde huruvida fler Devola & Popola-modeller skulle tillverkas, men vi har inte mycket att gå på.

    Kommentera


    • #5
     Hm. Tanke slog mig. Kan androidernas manipulatörer ha medvetet agerat för att öka intelligens- och aggressionsnivå på maskinlivsformerna för att dessa i sin tur skulle utrota utomjordingarna? Det känns långsökt men inte omöjligt? (det här hänger givetvis till hälften på att antagandet att Maskinernas design för både intelligens och är reaktiva stämmer - vilket jag tycker det verkar finnas en del belägg för)

     Kommentera

     Arbetar …
     X