Tillkännagivande

Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Dags att lägga ner scenariobiblioteket?

Minimera
X
 
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

  Dags att lägga ner scenariobiblioteket?

  När vi startade scenariobiblioteket så fanns det inget ställe som samlade svenska konventsscenarion. Sveroks scenariobank var död sedan länge och vi var flera som tyckte det var synd att det producerades en massa bra scenarion som ofta fanns att ladda ner gratis men utspritt över internet och ofta ganska svårt att hitta.

  Efter att ha haft lite kontakt med Sverok som inte gav något så bestämde sig jag och Magnus Seter att sätta upp en egen webplats. Magnus fixade allt det tekniska och skapade en riktigt snygg portal och jag tog på mig att samla in och lägga upp scenarion. I detta hade jag stor hjälp av ett antal wrnuare: Solvebring, Matteo Nobis Sanden, Hellzon, Clarence Redd (och jag tror ett par till men tyvärr har jag dåligt minne) och vi lyckades samla ihop 100 scenarion och öppnade siten (tror det var i maj 2017). Idag är vi uppe i 164 scenarion.

  Vi har fortfarande en hel del besökare (100-300 unika per månad under 2019) men det har gått ner från 2018 då vi låg mer runt 200-400 per månad.

  Men tyvärr så har mina medarbetare gått vidare till andra projekt (utom Magnus då som fortfarande ser till att det tekniska fungerar) och jag har inte själv heller den glöd som jag hade för ett par år sen. För att få in scenarion så behövs det någon som är aktiv och kontaktar författare och dylikt och som sen även tar sig tiden att lägga upp dem på webplatsen. Jag har hjälpligt orkat med det andra så att jag i vart fall fått upp nästan allt som spontant skickats in men har inte orkat med att försöka dra in nya scenarion och har till och med ett 10-tal scenarion som jag fått godkänt att lägga upp men inte orkat ta tiden att publicera.

  Landskapet har också förändrats eftersom den danska siten alexendria.dk sedan 2019 också inriktar sig på att publicera svenska konventsscenarion och dessutom lyckat knyta till sig Henke som gör ett jättejobb för att samla in scenarion och publicera där så finns det färre poänger med att ha scenariobiblioteket kvar, så kanske är det lika bra att konstatera att vi blivit utkonkurrerade. Jag tycker att det finns en del poänger med att ha scenariobiblioteket kvar som att jag tycker att sidan är mycket snyggare och lättnavigerad och jag tror det är större chans att locka nya/unga spelare genom den än den danska sidan som mer liknar ett arkiv samt att vi på scenariobiblioteket även publicerar scenarion som inte spelats på konvent. Men om alexandria hade sett ut som det gör nu när vi startade det här arbetet så är jag rätt säker på att jag inte hade tyckt det var värt det.

  Jag inser att jag låter lite bitter (kanske för att jag gör det) men jag inser också att egentligen är det bara superbra ifall någon annan vill göra det ideella arbetet med att samla scenarion så att jag inte behöver engagera mig och att det ändå händer så på sikt kommer säkert den känslan gå över.

  I nuläget är scenariobiblioteket hur som helst för mig mest ett dåligt samvete och jag tycker med mina projekt (precis som mina rollspelskampanjer) att det är mycket bättre att avsluta saker än att låta det rinna ut i sanden. Så jag ser egentligen två vägar, antingen en nytändning där vi börjar samla ihop och publicera scenarion igen, men i så fall skulle jag behöva minst en person till som är sugen på att göra just detta, eller att vi lägger ner siten (vilket förstås inte behöver betyda att vi stänger ner den i ett första läge utan snarare en text på förstasidan som säger att inga nya scenarion kommer läggas upp, att biblioteket ligger i malpåse så att säga och kanske en länk till alexandria).

  Eftersom det var med foruminlägg här som det började så tänkte jag att ni är väl de bästa att dela mina funderingar med. Så, borde vi lägga ner det nu?

  #2
  NEJ! LÄGG INTE NER!

  Det finns för mig en stor skillnad mellan vad Alexandria.dk pysslar med och vad ni gör. Det behövs en plattform där folk kan langa upp sina hemmabyggen och dela med sig av sina egna alster på ett sätt som bara ni gör i landet just nu. Det är guld värt.

  Om något kanske det är mer åt det egenskapade ni ska rikta in er? Alltså lämna konventsscenariosamlandet därhän, och istället bli en passiv mottagare av saker folk byggt som de vill dela med sig av.

  Kommentera


   #3
   Som någon som har ett par olika äventyr uppe på Scenariobiblioteket så tycker jag det vore bra trist att lägga ner bara för att det finns lite överlappning med någon annan sida. Att hålla mina grejer är tillgängliga är ju huvudanledningen till att jag la upp dem.

   Jag hade saknat en scenariobank för svenska äventyr i många år när ni drog igång och en av fördelarna med att ha ett arkiv är ju att det inte kräver så mycket för att hålla det igång, även om samlingarna kanske inte växter lika fort som de gjorde i början.

   Kommentera


    #4
    Jag kan bara hålla med Khan. För min del tycker jag inte det behövs någon aktiv insamling för att motivera sidan, men att den finns som portal för de som inte skaffar sig en annan är fantastiskt. Jag har bara ett scenario där men hade antagligen inte bemödat mig med att göra det publiceringsbart om inte Scenariobiblioteket funnits.

    Kommentera


     #5
     Det går inte att automatisera mycket av själva administrationen med att lägga upp scenarionen? Att man själv kan göra det men att det kanske granskas av något eller ha någon form av anmälningssystem för sådant som är olämpligt?

     Även om det finns andra siter som gör ungefär samma sak så kan det vara lite riskfullt att förlita sig på att någon annan gör det och inte helt plötsligt läggs ner utan att lämna över allt det som de har samlat in.

     Kommentera


      #6
      Hej!

      Har full förståelse för hur du tänker. Jag tror att Scenariobanken har en plats i svensk rollspelshobby, men vi kanske måste tänka om lite när det gäller hur aktiva vi ska vara att samla in äventyr. Vi kanske ska "nöja" oss med de äventyr som skickas in, och inte aktivt leta själva?

      Mejla mig gärna de äventyr som du känner laggar i uppläggande så fixar jag det!

      /Magnus

      Kommentera


       #7
       Håller helt med om det Khan säger. Alexandria har en annan inriktning än Scenariobiblioteket och det vore synd att förlora en samlingsplats för de scenarion som inte spelas på konvent.

       Vet att vi haft en diskussion tidigare kring samarbete där det som läggs upp på alexandria samtidigt skulle läggas upp på scenariobiblioteket. Jag känner dock att det skulle innebära ett extraarbete för mig samtidigt som jag inser att tid av olika anledningar är en bristvara i jakten på gamla scenarion (hårddisken där scenariot fanns har kraschat, scenariot försvann vid en flytt, man har städat ur sin gamla källarskrubb och slängt scenariot. Det har till och med varit så tragiskt vid ett fåtal tillfällen att författaren har avlidit). För mig blir det hela lite av ett kall, att rädda det som räddas kan till eftervärlden, och då prioriterar jag alexandria eftersom jag är mer intresserad av konventshistoria.

       Kommentera


        #8
        Ursprungligen skrivet av Magnus Seter Visa inlägg
        Hej!

        Har full förståelse för hur du tänker. Jag tror att Scenariobanken har en plats i svensk rollspelshobby, men vi kanske måste tänka om lite när det gäller hur aktiva vi ska vara att samla in äventyr. Vi kanske ska "nöja" oss med de äventyr som skickas in, och inte aktivt leta själva?

        Mejla mig gärna de äventyr som du känner laggar i uppläggande så fixar jag det!

        /Magnus
        Borde det inte gå att crowdsourca det här lite? Be folk nominera/rapportera lämpliga äventyr? Kanske en klistrad tråd här på wrnu? Kanske en årlig tävling på scenariobanken?

        Kommentera


         #9
         Ursprungligen skrivet av Leon Visa inlägg

         Borde det inte gå att crowdsourca det här lite? Be folk nominera/rapportera lämpliga äventyr? Kanske en klistrad tråd här på wrnu? Kanske en årlig tävling på scenariobanken?
         Bra idéer! Särskilt den om tips-tråd. Och tävling förstås, det är coolt också.

         /M

         Kommentera


          #10
          Ursprungligen skrivet av Leon Visa inlägg
          Kanske en årlig tävling på scenariobanken?
          Kanske med nåt trevligt pris - presentkort på SF-bokhandeln eller någon bok från ett svenskt förlag, till exempel. Lite som Sveroks scenariobank hade en gång i tiden.

          Och ja, allt det här innebär ju mer jobb förstås. Men kanske går att sprida över många personer? Jag gissar (generaliserar utifrån mig själv) att flera av oss skulle vara beredda att lägga ner lite jobb någon gång ibland för att hålla biblioteket levande.

          Kommentera


           #11
           Problemet här är väl inte överlappningen i sig utan att ett ideellt arbete står och faller på en eller ett par personer som mest känner att det är ett dåligt samvete, om jag förstår det rätt? Jag har själv varit i den sitsen att man upprätthåller något man inte egentligen uppskattar längre, andra uttrycker starka åsikter om att man ska fortsätta men ingen är beredd att ta över eller att pitcha in.
           Jag tycker det är kalasfint att scenariobiblioteket finns men jag har själv noll möjligheter eller intresse att hjälpa till. Fullt förståeligt om du/ni inte orkar driva. Det allra bästa hade ju varit om en eller ett par personer med nytt intresse och ork hade kunnat hoppa in och stötta eller ta över!

           Kommentera


            #12
            Ett snabbt inspel: om vi kommer fram till att Scenariobiblioteket inte lägger till fler äventyr, tänkte jag att det kan få ligga kvar som ett arkiv. Så jag tänkte inte plocka bort det helt, även om Björn den Bäste tar sig an nya utmaningar.

            Ba så ni vet!

            /M

            Kommentera


             #13
             Vilka kompetenser måste man ha för att vara en tillgång?
             Jag kan tänka mig att hjälpa till, men är tämligen oduglig om det kräver mer avancerad IT-hantering än Facebook.

             Kommentera


              #14
              Ursprungligen skrivet av BiobunkerVII Visa inlägg
              Vilka kompetenser måste man ha för att vara en tillgång?
              Jag kan tänka mig att hjälpa till, men är tämligen oduglig om det kräver mer avancerad IT-hantering än Facebook.
              Man ska kunna följa en skriftlig instruktion. Och kunna hantera ett FTP-program på grundläggande nivå (öppna en remote folder och kopiera en fil till en mapp).

              Ja och sen skriva in lite info om scenariot också.

              Superenkelt.

              /M

              Kommentera


               #15
               Tack för alla kommentarer! Som flera har föreslagit så kanske det är en bra mellanväg att tagga ner lite på ambitionen om att samla in scenarion och istället finnas som en plats för skribenter att skicka in scenarion till. Tror vi försöker att köra vidare så för nu.

               När det gäller tävlingar och så, så hade det absolut varit skoj men som nämndes så är det sådant som kräver tid och jobb vilket är just det som vi har brist på för tillfället, men om någon både tycker det är en bra idé och vill göra allt jobb som krävs för den så är jag säker på att vi kan hitta en lämplig form tillsammans med biblioteket.

               Jag insåg också att mitt inlägg kunde läsas som en kritik mot Alexendria och Henke men det var verkligen inte min mening, jag tycker det arbetet dom gör är superbra och tycker absolut att Henke ska lägga sin tid där passionen finns det är det enda sättet jag ser idéellt arbete kan fungera på.

               Skickar pm till Biobunker, som Magnus säger så är det inte alls svårt även om det inte är helt trivialt (men det är inte någon IT kunskap som behövs snarare lite känsla för administration) det finns en lista med tydliga instruktioner om hur en gör och jag hjälper förstås också gärna till för att få igång någon mer.

               Kommentera

               Senaste inlägg

               Minimera

               Diskussioner Statistik Senaste inlägg
               Started by krank, 30 March 2020, 18.07
               1 response
               15 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg krank
               av krank
                
               Started by krank, Idag, 18.21
               4 responses
               45 visningar
               1 gillar
               Senaste inlägg Cybot
               av Cybot
                
               Started by Bifur, 28 March 2020, 09.46
               5 responses
               104 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg Bifur
               av Bifur
                
               Started by Evokee, 27 February 2020, 23.35
               23 responses
               793 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg Mekanurg  
               Started by bortom12e, Igår, 15.17
               11 responses
               238 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg Mekanurg  
               Started by Måns, Igår, 09.28
               4 responses
               305 visningar
               14 gillar
               Senaste inlägg Leon
               av Leon
                
               Started by Björn Wärmedal, 17 February 2020, 11.05
               86 responses
               2.234 visningar
               13 gillar
               Senaste inlägg Gurgeh
               av Gurgeh
                
               Started by Marrik den allvetande, Idag, 11.07
               0 responses
               93 visningar
               2 gillar
               Senaste inlägg Marrik den allvetande  
               Started by McKatla, Igår, 22.42
               19 responses
               276 visningar
               2 gillar
               Senaste inlägg ceruleanfive  
               Started by Evokee, 22 March 2020, 13.38
               45 responses
               2.128 visningar
               2 gillar
               Senaste inlägg JJoghans  
               Arbetar …
               X