Tillkännagivande

Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Noas sista drag [Recension]

Minimera
X
 
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

  Noas sista drag [Recension]

  Scenario: Noas sista drag
  Av: Robert Jonsson
  Till: Bortom lögnens slöja

  Biblisk fråga: Om du skulle ställa Predikaren och Jobs bok mot varandra, vem skulle vinna? Är lösningen en naiv acceptans av världens rättrådighet eller är allting som att jaga vinden? Robert Jonsson är stenhårt på sidan att livet är en meningslös mardröm. I alla fall när han skriver Bortom.

  Noas sista drag är en uppdatering av några av de första äventyren skrivna till spelet som sedan blev Bortom. Jag har inte läst original materialet men det märks att det är rejält genomarbetat för den här kampanjen. Det känns nästan som att det finns två författare som samarbetat. Äldre, skickligare Robert Jonsson och yngre, argare, mer hädiska Robert Jonsson. Ibland är texten uppenbart en av dem och ibland är det lika uppenbart båda.

  På upplägget av de första äventyren märks det att det är en ganska färsk och oerfaren författare som lagt grunden men att de omarbetats till att bli mer komplexa. Varje akt blir mer avancerad och det märks en tydlig utveckling, även om den känslan lindras lite av att en mer erfaren hand gått över materialet. Vissa saker känns som att de är upplagda för att vara rälsade och är bitvis skrivna på det sättet… Men sedan är de bara inte det! Det sättet att skriva gör det lite svårt att referera texten direkt under ett spelmöte. Det känns som en öppnare struktur anpassat sig efter en mer 90-talig layout. Men det är tydligt när man läser det och det kommer inte kräva särskilt många stödord för att det här ska flyta bra vid bordet. Sättet att leverera viktigt information genom korta bitar fiction ÄR bra, men någon så White Wolf skadad som jag fick gå tillbaka och läsa fiktionen igen efter att ha missat viktiga bitar.

  Kampanjen är uppdelad i 5 akter. Akt 1, 2 och 3 är ganska klassiska skräckscenario. Bra sådana och till en viss del subversiva sådana, men ändå normala skräckäventyr. De introducerar spelvärlden, lägger grunden för handlingen i kampanjen, viktiga NPC:er och låter spelarna bli varma i kläderna.

  Sedan landar Akt 4 som ett kärnvapen! Det är maximalt Bortom. Det är ett genresprängande, hädiskt, okonventionellt äventyr som går till ställen som inte bara är obekväma men också faktiskt chockerande och överraskande. Det känns som att de tre första akterna är att ta sats för att kunna kasta sig in i vansinnet som är akt 4. Det känns som att de tre första akterna är för att lura en så att när akt 4 träffar en så slår den hårt i magen. Akt 5 fortsätter i samma spår, den bara går till ställen den inte behövde gå till men som känns perfekta när man är där. Perfekta men hemska.

  Kampanjen följer vad som till en början ser ut att vara en metaplot med super NPC:er från Bibeln men som i akt 4 visar sig vara en handling karaktärerna är intimt invävda i och som de har stor makt att påverka genom sina handlingar. På vägen mellanlandar vi i UFO- och modern occult mytologi. Kampanjen använder inte bara vad du tror om fiction, men också vad du tror om rollspel och sveper benet på dig halvvägs igenom. Samtidigt är det här en utmärkt start för nya spelare, det är en bra introduktion som tar sin tid men som inte talar ner till dig och som när du är uppvärmd visar vad rollspel kan göra. Specialeffektsbudgeten är obegränsad.

  Kampanjen har också med en massa extramaterial, handouts och saker som är användbara för en längre Bortom kampanj. Det är en trevlig bonus men inget som makes or breakes kampanjen.

  För att återvända till start stycket så vill jag prata lite om tematik och budskap. Det är kallt och nihilistiskt nästan rakt igenom här. Det är ett snäpp hårdare än andra Bortom produkter i hur filosofiskt nattsvart det är. Annars känns det i Bortom som att texten är på sidan att ondskan inte borde vinna. Det finns inga sådana spärrar här. Det känns obehagligt rent filosofiskt. Samtidigt är det inte lika mycket av en Clive Barkeresq slaktfest som vanligt (även om det inte är blodlöst). Yngre Robert Jonson gave less fucks. Är det bättre eller sämre? Inget av det. Men det är annorlunda.

  Sammanfattningsvis: Ett råare, kantigare Bortom. Akt 4 och 5 är riktigt briljanta medan akt 1 till 3 mer är en startsträcka. Ska du spelleda en kampanj för helt nya spelare kan du höja betyget ett steg. Men oavsett vilket är det här ett solklart köp om du är en rollspelare eller ett skräckfan och du kan läsa svenska.

  4 av 5.

  #2
  Ajja, jag som inte skulle köpa några rollspelsprylar i januari... f*ck it!
  *klickade hem det på Myling´s webshop nu*

  Tack för DEN herr recensent :)

  Kommentera


   #3
   (ok jag erkänner, jag klickade faktiskt hem "Murder most faul" som var "Deal of the day" på drivethrurpg igår). Jag har uppenbarligen problem...

   Kommentera


    #4
    Ursprungligen skrivet av Henke Visa inlägg
    Ajja, jag som inte skulle köpa några rollspelsprylar i januari... f*ck it!
    *klickade hem det på Myling´s webshop nu*

    Tack för DEN herr recensent :)
    Hej, det är inte mitt fel att folk gör super bra grejer i rollspelssverige! Jag är bara en enkel recensent som berättar om det :)

    Kommentera


     #5
     Åh! Både den yngre, argare och hädiskare Robert och äldre, skickligare Robert tackar för de snälla orden! :)

     För de som vill veta ännu mer rekommenderar jag rollspelspodden Soloäventyret där den första delen av de fem har spelats igenom (sammanlagt tio avsnitt). De resterande delarna kommer framöver. Du hittar den på Bortom.nu eller där poddar finns.

     Kommentera

     Senaste inlägg

     Minimera

     Diskussioner Statistik Senaste inlägg
     Started by Bastich, 29 February 2020, 19.56
     25 responses
     584 visningar
     7 gillar
     Senaste inlägg Leon
     av Leon
      
     Started by Björn Wärmedal, 17 February 2020, 11.05
     68 responses
     1.802 visningar
     13 gillar
     Senaste inlägg Björn Wärmedal  
     Started by crilloan, Igår, 18.54
     8 responses
     156 visningar
     0 gillar
     Senaste inlägg crilloan  
     Started by nano, 28 March 2020, 17.01
     14 responses
     246 visningar
     1 gillar
     Senaste inlägg TobiasEkwall  
     Started by chrull, Igår, 19.56
     3 responses
     103 visningar
     0 gillar
     Senaste inlägg michael
     av michael
      
     Started by Staffan, Igår, 23.21
     0 responses
     53 visningar
     0 gillar
     Senaste inlägg Staffan
     av Staffan
      
     Started by ragngand, 29 August 2019, 11.43
     6 responses
     218 visningar
     1 gillar
     Senaste inlägg ragngand  
     Started by Zadrith, Igår, 15.59
     4 responses
     144 visningar
     4 gillar
     Senaste inlägg Zadrith
     av Zadrith
      
     Started by krank, 26 March 2020, 10.13
     3 responses
     72 visningar
     0 gillar
     Senaste inlägg wilper
     av wilper
      
     Started by Henke, Igår, 15.17
     0 responses
     48 visningar
     0 gillar
     Senaste inlägg Henke
     av Henke
      
     Arbetar …
     X