Tillkännagivande

Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Feminism i populärkultur

Minimera
Denna diskussion är låst.
X
X
 
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

  Feminism i populärkultur

  Okej, det här är en chansning men jag försöker.

  I den här tråden vill jag INTE diskutera:
  * feminism kontra all världens andra världsåskådningar
  * huruvida feminism är "bra" eller "dåligt"
  * Huruvida personer känner sig ifrågasatta av feminismen som idé
  * Vad man får och inte får skriva eller visa i litteratur och film och varför etc

  Det jag VILL diskutera, eller snarare, vad jag vill ha tips på är exempel på populärkultur där feminism är framträdande eller populärkultur som ni tycker har ett feministiskt budskap. Film, musik, litteratur, serier.
  Jag vill också veta varför ni tycker att ett verk har ett feministiskt budskap. Krank skrev att det inte behöver vara en massa kvinnor med i en film för att den ska vara feministisk och det håller jag med om. Men nu vill jag ha exempel.


  De som inte har något att bidra med i tråden eller ifrågasätter varför jag vill ha tips på det här ombedes vänligt men bestämt att inte posta i den alls.

  Tack!

  #2
  30 Rock, Parks and Recreation. Låt oss kalla det Bechdel-principen - de är feministiska för att de inte är snubbiga, alltså kvinnor är med i serien på samma villkor som män. Då syftar jag på mer subtila parametrar som "vilka är snyggast", "vad bryr de sig om i serien" osv. Dessutom känns bägge serierna medvetna om den problematik som föreligger, låt oss kalla det patriarkatet, och skämtar smart om detta.

  Flickan vid stenbänken, av samma skäl.

  Legally Blonde, för att den behandlar det svåra ämnet "kan man vara feminist trots att man har rosa kläder och är snygg" (svaret är ja).

  Musik, hmmm. Kanske Eurythmics? Normbrytande, men kanske inte på det där flärdfulla sättet. Lady Gaga pga jävligt cool och gör som hon vill. Är snygg ibland, ful ibland, för att hon känner för det, inte för att män vill ha det på ena eller andra sättet.

  I spelvärlden har jag tidigare talat mig varm för Silent Hill, första delarna. Nyanserade kvinnoroller. Det finns tropen "sexy nurse" men det är uppenbart att hon är där för att problematisera tropen, utan att spoila för mycket av handlingen (som är spelens behållning).

  Låter andra komma till tals nu :)

  Kommentera


   #3
   Jag vill lyfta fram tv-serien Hannibal som jag tyvärr tycker har lite få kvinnliga karaktärer men de som finns är karaktärer och inte bara kvinnor. Tvärtom så har könet inget betydelse alls i flera av fallen och det känns ganska så fräscht.

   Ungdoms-barnboks serien Artemis Fowl, gör mycket bra (och flera saker dåligt) och en av grejerna de lyckas bra med är deras kvinnliga karaktärer, Två av seriens hjältar är kvinnor som kickar ass och seriens huvudskurk är en kvinnligt tekniskt geni.

   Den klassiska tv-serien Daria (1997-2001) är en serie som handlar om vänskapen mellan två tjejer som ifråga sätter systemet. Daria är en intellektuell tjej som bemöter världens idiotism med sarkasm och ifrågasättande.
   Det finns ett stark tema i serien om att Daria får press av borda sin mor och sin syster att vara mer "normal" och bry sig om killar och andra typsika ämnen, och hur daria hela tiden motsätter sig detta för att det bara är dumt.
   Det här är en av de mest citerbara tv-serie någonsin

   Kommentera


    #4
    Såhär spontant skulle jag säga Black lagoon och Nana som är två animes/mangor. Black lagoon för att den är fylld av intressanta, asskickande kvinnor som med några få hickups inte behöver visa skin för att få vara detta. Nana för att det mig veterligen är en bra serie som behandlar en Sismance.

    Kommentera


     #5
     Mycket bra tips! Fortsätt gärna. Skulle vara spännande med ännu mer litteraturtips då jag är dålig på att se på film men tråden är ju inte bara till för mig! :)
     Men en fråga jag får nu är, finns det populärkultur där kvinnor inte tar plats på typiska "manliga manér" utan som berättar om kvinnor utan att de är tuffa och kickassiga?

     Det som väckte de här funderingarna från första början, om feminism i populärkultur, var TV-serien Call the midwife som bygger på memoarer av en ung, brittisk barnmorska som jobbade i Poplar, East End, London, under slutet av 50-talet. Alltså efterkrigstid i den fattigaste delen av London. I den här serien får man följa de unga barnmorskorna och deras kollegor i vardagen och de jobbar med det som varit feminismens ledande frågor under många år. Rätten till trygg abort, rätten till trygg förlossning och rätten till trygga preventivmedel. Serien visar olagliga aborter och vad det gör med både kvinnan och hennes omgivning, om huskurer och skupellösa kvacksalvare som försöker sälja "preventivmedel", hur kampen för de här kvinnornas rätt till sjukvård och stöd ser ut. Den handlar om funktionsnedsatta barn som föds och ångesten hos föräldrar i ett system som inte är beredda på detta, det handlar om skammen hos ensamstående kvinnor som får barn utan en man, prostitution, fattigdom, klasskamp, frigörelse, rättigheter och framförallt, kvinnokamp. Kvinnokamp på en grundläggande nivå där kvinnorna inte slåss, inte spänner muskler och inte ska visa sig styv "på männens villkor".
     Men sorry, ingen action, det mest dramatiska som händer är om en bebis kommer med rumpan först eller någon använder en strumpsticka för att abortera ett foster.

     Finns det populärkultur där feminismen lyfter kvinnan utan att hon är en actionhjälte? Även om jag tycker att de här kvinnorna var hjältar.

     Förstår ni vad jag menar?

     Kommentera


      #6
      My Little Pony: Friendship is Magic
      Det finns så mycket att säga om den här serien, men bland det viktigaste tycker jag är att den visar att det finns många olika sätt att vara kvinna på och att alla är okej. Det ÄR okej att vara modeintresserad, det ÄR okej att vara pluggis, det ÄR okej att vara en stökig tomboy, etc. Det är en serie som är inkluderande, som har ett tydligt feministiskt perspektiv utan att det behöver landa i att brudar också kan slåss.

      Kommentera


       #7
       Försöker lista lite serietidningar men ganska många av de jag kommer på faller bort för att jag inte kan motivera dem ordentligt, är Kelly Sue DeConnicks Captain Marvel feministisk bara för att Carol är kvinna och umgås med pensionerade kvinnliga stridspilotsveteraner? Är Rat Queens feministisk bara för att det är D&D-fantasy med en grupp äventyrande kvinnor i olika former och färger som tillåts vara just både kvinnor och äventyrare? Lumberjanes ska ju vara bra, men jag har inte läst den så jag vet inte om det är mer än "tjejer som gör saker som vi sällan ser tjejer göra i media".

       Men sen har vi ju Bitch Planet. Och där är det lättare att motivera. Bitch Planet är en SciFi-serie där kvinnor som anses vara Non Compliant, dvs inte lyda männen, skickas iväg till en fängelseplanet som fått smeknamnet Bitch Planet.

       Och sen har vi Red Sonja av Gail Simone, men jämfört med Bitch Planet så blir det svårmotiverat.

       Kommentera


        #8
        Xena, såklart! Glöm inte Xena!

        Kommentera


         #9
         Efter att ha läst Cissis andra post och funderat lite så kanske man ska slänga till Sex Criminals på listan. (Nästan) Ingen action, men väl en hel del om sex, relationer och om hur det är att... stoppa tiden när man får orgasm och hur det går till när man börjar råna banker när tiden står still. Ni vet, för att försöka hindra att biblioteket man jobbar på går i konkurs.
         Men den kanske egentligen inte är mer feministisk än bara klarar av att beskriva sex och relationer utan att ha hårda könsroller/stereotyper eller göra det enbart från ett manligt perspektiv.

         Kommentera


          #10
          Jag är lite osäker på definitionen av "feministiskt budskap" eller "feministiskt media". Räcker det med att "kvinnor är med på lika villkor" för att något ska klassas som sådant? Är det ens feministiskt med kvinnor som "är med på lika villkor", eller är det ännu ett sätt för mansnormen att styra hur kvinnor framställs? Dvs, att kvinnor får utrymme genom att, som Lukas skriver, "Tvärtom så har könet inget betydelse alls i flera av fallen". Att kvinnor egentligen är män med under ytan (vilket jag har för mig att Elaine i Seinfeldt anklagats för). Battlestar Galactica har gjort något liknande och bytt kön på karaktärerna, men resultatet känns inte särskilt feministiskt, snarare "unisex" och lite meningslöst. Jag tror det är fel väg att gå att bara byta kön så där utan att ta hänsyn till de egenskaper som automatiskt följer av könstillhörighet pga normer (och biologi, men det kan vi bråka om i nån annan tråd). Det förringar kvinnors (och mäns) situation.

          Ivf; Daria tycker jag är ett utmärkt exempel, där feminismen också kommer fram i repliker och handling och inte bara i rollerna.

          Annars kan jag tänka mig att fucking åmål, Thelma och Loise, Glappet (klassiker :)) är feministiska bara för att de utgår från kvinnors perspektiv utan att vara ytliga. Men vad vet jag.

          Kommentera


           #11
           Själv tycker jag att allt det där kan passa, men förstår också att folk har invändningar mot att "unisex" är "feministiskt".

           Kommentera


            #12
            @OBD
            Jag tycker absolut att de kan passa. Dock så kan en liten varningsflagg höjas för att det inte nödvändigtvis är feminism att visa kvinnor i homoerotiska/sismance relationer även om just de exempel du tog upp är lysande exempel på lite av det jag är ute efter. :)

            Kommentera


             #13
             I princip allt författarinnan Yan Geling skriver har en tydlig feministisk ådra, i det att det utforskar kvinnors utsatthet och hjältemod i Kina under 1900-talet. Två väldigt bra filmatiseringar va hennes böcker är tex "Xiu Xiu The Sent Down Girl" och "Flowers of Nanjing". Vi har även många av Zhang Yimous tidigare rullar som har ett glasklart feministiskt perspektiv, i synnerhet "Den röda lyktan" och "Berättelsen om Qiu Ju". Jag skulle personligen hävda att Xiu Xiu och Den röda lyktan är de bästa feministiska filmerna överhuvudtaget, men de följer ju ett lite tråkigt mönster i det att de är mörka berättelser om hur maktlösa och utsatta kvinnor är, snarare än att empowra.

             Sen har vi hela den fantastiska Kushiel's Dart-boksviten av Jaqueline Carey. Detta är bdsm-intrig-melodrama-fantasy om kurtisanen Phédre som har en magisk gåva att uppleva smärta och njutning som ett. Hon är en otroligt fängslande fantasy-huvudperson därför att hon inte kan slåss öht, men ändå tvingas questa, och därför hela tiden måste hitta intressantare och mer invecklade vägar ur nästan alla situationer hon ställs inför, eller lita på sin sidekick Joscelin, som förvisso kan slåss som fan, men annars inte duger till särskilt mycket. Böckera är både välskrivna och extremt underhållande, men i synnerhet uppfriskande eftersom de bryter mot eller subvertar många fantasyklyschor tack vare sin icke-stridande, icke-fysiska huvudperson.

             Barn-stenåldersfilmen The Croods är också lite feministisk, i det att den har en väldigt uppfriskande kvinnlig huvudperson som bryter mot en massa stereotyper genom att vara kort, satt, grovhuggen, brutal och fysisk, medan hennes manliga love interest är smal, eftertänksam, och klen.

             och givetvis Natala Batistas genderswappade fantasymanga Sword Princess Amalthea. Hela dess poäng är att skildra ett samhälle som vänt på vår världs könsroller fullständigt.

             Detta var några saker jag kom på på rak arm. Kanske kommer med fler förslag senare.
             Last edited by Ymir; 03 June 2015, 00.33.

             Kommentera


              #14
              Alla Terry Pratchetts häxböcker: Equal Rites, Wyrd Sisters, Witches Abroad, Lords and Ladies, Maskerade och Carpe Jugulum.

              Och alla densammes böcker om Tiffany Aching: The Wee Free Men, A Hat Full of Sky, Wintersmith och I Shall Wear Midnight.

              Mycket kortfattat: Intressanta kvinnliga roller som inte bryr sig särskilt mycket om vad andra anser vara passande, och som ägnar sig åt icke manligt kodad problemlösning.

              Kommentera


               #15
               The Deed of Paksenarrion är också bra.

               Paksenarrion är en fåraherdes dotter som blir legosoldat och slutligen paladin.
               Storyn är i grunden enkel, men den är välberättad och handlar om att uppnå sina drömmar, att övervinna misogyni och patriarkala föreställningar om vad styrka och mod är, att krossa glastaken och att möta sin rädsla.

               Trilogin är jättebra. Efterföljande böcker är relativt meh.

               Kommentera

               Senaste inlägg

               Minimera

               Diskussioner Statistik Senaste inlägg
               Started by God45, 30 September 2019, 19.49
               241 responses
               10.454 visningar
               9 gillar
               Senaste inlägg God45
               av God45
                
               Started by OctaTracker, 22 June 2019, 21.30
               76 responses
               3.216 visningar
               5 gillar
               Senaste inlägg Lightshy  
               Started by ragngand, 29 August 2019, 11.43
               7 responses
               259 visningar
               1 gillar
               Senaste inlägg ragngand  
               Started by Bifur, 27 May 2020, 16.49
               23 responses
               1.027 visningar
               5 gillar
               Senaste inlägg Rymdhamster  
               Started by krank, Igår, 17.08
               4 responses
               159 visningar
               5 gillar
               Senaste inlägg krank
               av krank
                
               Started by Boldtaar, 21 April 2020, 01.34
               1 response
               88 visningar
               1 gillar
               Senaste inlägg Draun
               av Draun
                
               Started by Mekanurg, 16 May 2020, 20.22
               5 responses
               392 visningar
               25 gillar
               Senaste inlägg Marrik den allvetande  
               Started by Aesmondih, 14 May 2020, 12.30
               1 response
               156 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg Aesmondih  
               Started by Dr_Dängrot, 27 May 2020, 17.48
               28 responses
               717 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg Dr_Dängrot  
               Started by bortom12e, 15 May 2020, 09.49
               13 responses
               464 visningar
               5 gillar
               Senaste inlägg TomasFriaLigan  
               Arbetar …
               X