Tillkännagivande

Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Svensk vs. Dansk konventtradition

Minimera
X
 
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

  Svensk vs. Dansk konventtradition

  Satt och kikade på vad jag skulle förmoda är danska motsvarigheten till GothCon, Fastaval, som arrangeras årligen på påsk. Där har man nästan dubbelt så många rollspelsarrangemang (41 st) och rollspelen verkar vara fler än brädspelen. En annan tydlig skillnad verkar vara att det är vanligare med "re-runs" (5 st) av scenarion än på GothCon (och säkert svenska konvent som helhet). Gjorde även en snabbkoll på 2019 och det såg ungefär ut på samma sätt då, så det är ingen tillfällighet.

  Hur kommer det sig att Danmark har en så stark rollspelstradition men, vad jag vet, är ganska okända som rollspelsproducenter? (Det enda jag egentligen känner till på rak arm är DnD-varianten Hinterlandet). Man verkar däremot större på systemlösa friforms-varianter och annat hemmasnickeri. Dessutom finns det prisutdelningar i olika kategorier kring rollspelsscenarion som vad jag vet aldrig funnits i Sverige (däremot fanns ju förr pris för bästa rollspelare).

  Kan tävlingsmomentet och scenarioskrivandet hänga ihop? Borde svenska konvent ta mer inspiration från Danmark?


  #2
  Jeg har selv funderet over Sveriges flotte tradition med kommercielle rollespil! Enkelte danske udgivelser kan dog nævnes:

  Black Void har en dansk bagmand. Der har også været et par satsninger i 90erne, primært Viking der havde ry for at være lidt for ufarligt og pædagogisk til for alvor at tiltrække rollespillere, og Fusion der var Nordic Noir inden det blev en rigtig genre.

  I forhold til Fastaval og reruns:
  I år er der en del reruns fordi det danske miljø mistede en af sine helt store profiler i Alex Uth sidste år. Derfor kører flere af hendes scenarier som reruns.
  De seneste par år har der også været klassiske scenarier der er omskrevet og genbrugt til Fastaval junior hvor deltagerne er ca. 8-15 år (fx En enkelt klausul og Paladins lampe).
  Derudover indførte man for, ja, mange år siden traditionen med at have reruns på programmet, enten i faste blokke eller blot som ekstra tilbud. Ikke fordi der mangler scenarier (de seneste år er der typisk kommet dobbelt så mange synopser ind som kongressen har brug for), men vel på grund af efterspørgsel.
  En sidste ting man skal være opmærksom på, er at et scenarie godt kan tælle som rerun på Alexandria fordi det er blevet testet på en mindre con inden det kom på Fastaval, mens Fastaval regner det for et premierescenarie.

  Kommentera


   #3
   Prisutdelningen är en stor galamiddag med hundratals personer som direktsänds på twitch, med bra underhållning, filmvisningar, humor, tårar och prisutdelning. Jag tror att just Fastaval och det faktum att det blivit prestigefyllt att få de där priserna är en stark bidragande faktor till hela rikets rollspelstradition. Det är, i mina ögon, bättre strukturerat, mer påkostat och proffsigare än något jag sett i Sverige och det drar spelmakare från hela världen som kommer och har premiär för sina rollspel ("friformsscenarion"/"Fastavalscenarion"/etc, fristående spel är de iaf nästan alla). Den strukturerade drop-in-spelsfunktionen på Fastaval gör också att det alltid går att spela alla pass utan att ha på förhand ordnade grupper och det öppnar upp för att träffa nya människor och gör det lättare för de som inte har ett etablerat kontaktnät.

   Jag ska inte svära på vad som kommer ur vad, men sedan har de ju sina efterskolor, typ Østerskov Efterskole, med rollspel som primärt sätt att lära ut och som både har varit framgångsrika i nationella rankings och varit väldigt populära. De har en handfull faktiska skolor som lär upp rollspelsmakare, det ni! Det var 2017 (har postat källan ett par gånger tidigare här på forat, orkar inte leta nu) fler ungdomar som provat på lajv och rollspel än som provat på fotboll och det gör säkert ganska så mycket för återväxten.

   Nu ska jag gissa, men jag upplever att vi tappade den starka föreningssammanhållningen kring rollspel någonstans på vägen och det blev en hobby för isolerade grupper ute i stugorna/lägenheterna. När rollspel blir något en ofta "gör" ensam (läser rollspelsböcker) eller i mindre grupper (där det kanske inte finns ett dussin duktiga författare som trycker ut material av hög kvalitet) blir det såklart lättare att vända sig till kommersiella spel. I Danmark har de fortfarande stora aktiva lajvkampanjer med frekventa spel många gånger per år, finansiering som Orkerne kommer http://rollespilsfabrikken.dk/orker/, och annat som jag tycker pekar på en högre grad av tight organisation.

   På din sista fråga: uppenbarligen! Fastaval är omåttligt populärt och världsberömt och jag tror verkligen att Sverige skulle kunna göra något liknande på sikt, det kommer självklart ta många år av ideellt arbete att bygga upp till samma nivå som Fastaval och andra liknande konvent i Danmark men jag skulle bli själaglad om det skedde. Stockholm Scenariofetival är ju ett embryo till detta som växt stadigt sedan det lanserades för sex (?) år sedan.

   För övrigt tror jag att nykteristnormen på Svenska konvent är ett tveeggat svärd som visst skapar tryggare konvent men kommer på bekostnad av det sociala. När en vill gå och ta en öl i någon av de många, billiga och välsorterade barerna med sina spelkamrater efter avslutat spel behöver en inte lämna området och för mig är det ett sätt att knyta nya band och lära känna de jag just spelat med men kanske aldrig tidigare träffat.

   Last edited by RasmusL; 18 February 2020, 14.27.

   Kommentera


    #4
    Ursprungligen skrivet av Henke Visa inlägg
    Där har man nästan dubbelt så många rollspelsarrangemang (41 st) och rollspelen verkar vara fler än brädspelen.
    Brætspil på Fastaval gik for alvor amok i 2018. Der kommer nu flere synopser til originale brætspil end til scenarier. Forklaringen er formentlig lidt den samme som med scenarierne: Feedback og priser har øget niveauet og ført til kommercielle kontrakter hvilket igen har vakt international interesse. Og brætspil er en praktisk aktivitet fordi den ikke optager et klasselokale i mange timer, men kan afvikles i et åbent lokale eller en sal med mange deltagere ad gangen.

    Kommentera


     #5
     Jag tänker att det ändå borde finnas pengar hos t.ex. Gothcon eller sponsorer till att kunna erbjuda faktiska priser. Borde inte SVEROK kunna stötta för att lyfta hobbyn? Fler scenarion behöver givetvis inte betyda fler engagerade eller besökare, men det är ändå troligare att fler scenarion täcker berättande som tilltalar en bredare publik? Tänk t.ex. på hur många som verkar spela DnD, DoD etc, men där finns det nästan inget utbud alls på arrangemangssidan. Det skulle kanske inte tilltala mig som person, men det skulle de dessa spelare en möjlighet att komma till ett konvent som man bredda deras perspektiv. Det kanske rent av är spelare som stannar hemma för att Gothcon inte erbjuder detta?

     Kommentera


      #6
      Jeg skal ikke gøre mig klog på Gothcon og det svenske miljø, men endnu en erfaring fra DK:

      Danmarks anden store (og ældste) konvent er Viking-Con, og de udbød i nogle år en stor præmie for bedste scenarie, nemlig flybillet til NYC og VIP-adgang til Dreamation. I år var der to gavekort på 1.000 DKK. Men det har ikke givet samme status som Fastavals gyldne gipspingvin, den grundige feedback og engagerede miljø.
      Last edited by Munkholt; 18 February 2020, 20.36. Anledning: forkert ordstilling

      Kommentera


       #7
       Med tanke på att rollspel ändå är inne i en ny guldålder så borde det spegla av sig mer just på detta kan man tycka. Varför smider inte Gothcons (och andra konvent) nu när järnet glöder som mest?

       Kommentera


        #8
        Gå till GothCon och säg de magiska orden "Jag vill ordna en tävling för bästa scenario." Så skall du se att det kommer att smidas så gnistorna yr.

        Kommentera


         #9
         Jag vet en ganska anmärkningsvärd mängd människor som antingen ibland eller nästan konsekvent väljer bort konvent och andra SVEROK-sammanhang till förmån för privata nördevent primärt på grund av alkoholen. Det är också mycket vanligt att folk jag känner lämnar Gothcon för att gå och öla annorstädes. Baserat på det vågar jag tro att svenska konvents alkoholpolicy är till större nackdel än nytta.

         Fastavals drop-in-system, snarare än att anmäla sig som en hel grupp, är också definitivt något jag tycker svenska konvent borde testa. Än mer intressant är det system jag hört att de använder på något exklusivt danskt konvent, kan det vara Fastaval, där man själv måste sätta upp ett scenario eller ett event för att få spela andras scenarion. Det körde vi på mini-konventet Fjällcon, och på större skala tycker jag det låter som praktiskt taget en garanti för att få till helt awesome spelgrupper.

         Däremot verkar scenariotraditionen som sådan i mina ögon extremt pretentiös, och jag är inte säker på att jag önskar se den expandera i Sverige. Alla scenarion behöver inte vara socialrealism om trasiga arbetarfamiljer på 20-talet eller ångest i äldrevården, liksom. Den typen av diskbänksrealism är vad vi har lajv till, och utnyttjar inte rollspelsmediets potential. Ge mig ett smart, välskrivet Vampire- eller Eon-one shot istället, vettja.
         Last edited by Ymir; 19 February 2020, 01.43.

         Kommentera


          #10
          Ursprungligen skrivet av Ymir Visa inlägg
          Jag vet en ganska anmärkningsvärd mängd människor som antingen ibland eller nästan konsekvent väljer bort konvent och andra SVEROK-sammanhang till förmån för privata nördevent primärt på grund av alkoholen.
          …Jösses.

          Jaja, jag vet ju att alkoholnormen fortfarande är väldigt stark i det här landet och att det finns folk som inte klarar av att vara sociala utan gift i kroppen men…

          Tja. Jag är för egen del rätt glad över att jag slipper folk som druckit när jag är på Gothcon, och tror att jag inte är helt ensam om det. Jag ska inte säga att jag skulle börja undvika konventet om alkoholen började flöda, men jag skulle definitivt vara mer försiktig med hur jag rörde mig och vilka jag umgicks med.

          Kommentera


           #11
           Ursprungligen skrivet av krank Visa inlägg

           …Jösses.

           Jaja, jag vet ju att alkoholnormen fortfarande är väldigt stark i det här landet och att det finns folk som inte klarar av att vara sociala utan gift i kroppen men…

           Tja. Jag är för egen del rätt glad över att jag slipper folk som druckit när jag är på Gothcon, och tror att jag inte är helt ensam om det. Jag ska inte säga att jag skulle börja undvika konventet om alkoholen började flöda, men jag skulle definitivt vara mer försiktig med hur jag rörde mig och vilka jag umgicks med.
           Håller med fullständigt.

           Kommentera


            #12
            "Jösses..."

            Din oförstående och oinformerade arrogans kan en alltid lita på :)

            Kommentera


             #13
             Ursprungligen skrivet av krank Visa inlägg
             Tja. Jag är för egen del rätt glad över att jag slipper folk som druckit när jag är på Gothcon, och tror att jag inte är helt ensam om det. Jag ska inte säga att jag skulle börja undvika konventet om alkoholen började flöda, men jag skulle definitivt vara mer försiktig med hur jag rörde mig och vilka jag umgicks med.
             Hade alla kunnat hantera alkohol hade det varit en sak, men det finns tyvärr många som inte kan det. Så jag håller helt med dig. Jag hade varit ytterst tveksam till att ta med mig dottern till ett konvent med utskänkningstillstånd.

             Kommentera


              #14
              Ursprungligen skrivet av RasmusL Visa inlägg
              Din oförstående och oinformerade arrogans kan en alltid lita på :)
              Jag är helt bekväm med att du tolkar min negativitet mot alkoholnormen som "arrogans". Att vara kritisk till alkoholnormen är inte en åsikt man luftar offentligt för att vinna popularitetstävlingar, jag är medveten om det.

              Kommentera


               #15
               Någonting i en del av min hjärna som jag inte använder så ofta säger mig att det inte får serveras alkohol på Gothcon för att lokalen (en gymnasieskola) inte tillåter det. Alternativt är det något jag fantiserat ihop själv. Jag spelar rollspel -- jag har massor av fantasi.

               Kommentera

               Senaste inlägg

               Minimera

               Diskussioner Statistik Senaste inlägg
               Started by afUttermark, 24 May 2020, 18.04
               23 responses
               686 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg wilper
               av wilper
                
               Started by Leon, 20 May 2020, 21.00
               31 responses
               800 visningar
               8 gillar
               Senaste inlägg Lightshy  
               Started by Trockel, 25 May 2020, 22.07
               6 responses
               257 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg Rymdhamster  
               Started by T-RED, 20 May 2020, 22.12
               7 responses
               266 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg dancodan  
               Started by God45, 30 September 2019, 19.49
               234 responses
               10.153 visningar
               8 gillar
               Senaste inlägg Johan Jonsson  
               Started by DeathByTincan, Igår, 12.11
               0 responses
               27 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg DeathByTincan  
               Started by Minimoni, Igår, 08.29
               2 responses
               108 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg Minimoni  
               Started by Lemur, 25 May 2020, 09.55
               9 responses
               182 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg APM
               av APM
                
               Started by Feuflux, 22 February 2020, 13.07
               4 responses
               142 visningar
               3 gillar
               Senaste inlägg Nippn
               av Nippn
                
               Started by Big Marco, 25 May 2020, 12.54
               3 responses
               339 visningar
               11 gillar
               Senaste inlägg Tre solar  
               Arbetar …
               X