Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Vad är ett varulvsspel - skrivet ursprungligen på gamla forumet, av Mukwa

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av krank, 16 August 2017, 12.38
4 responses
39 visningar
0 gillar
Feuflux
av Feuflux
 
Skapad av micke_p, Igår, 13.55
3 responses
123 visningar
4 gillar
Henke
av Henke
 
Skapad av Honken, Igår, 11.23
2 responses
117 visningar
0 gillar
Honken
av Honken
 
Skapad av ceruleanfive, 19 April 2017, 16.51
48 responses
1.083 visningar
9 gillar
ceruleanfive  
Skapad av krank, 16 August 2017, 12.40
3 responses
114 visningar
0 gillar
krank
av krank
 
Skapad av Pntus, 11 August 2017, 16.03
5 responses
148 visningar
0 gillar
Pntus
av Pntus
 
Skapad av Arfert, 15 August 2017, 15.12
11 responses
519 visningar
4 gillar
Arfert
av Arfert
 
Skapad av Eagi, 06 July 2017, 15.18
14 responses
505 visningar
4 gillar
Eagi
av Eagi
 
Skapad av Honken, 16 August 2017, 19.17
3 responses
218 visningar
1 gillar
Honken
av Honken
 
Skapad av talgboll, Igår, 09.16
0 responses
69 visningar
1 gillar
talgboll  
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • Vad är ett varulvsspel - skrivet ursprungligen på gamla forumet, av Mukwa

  Denna sammanställning av vad ett varulvsspel är skrevs ursprungligen här: http://oldsite.rollspel.nu/forum/ubb...tml#Post777033

  Vad är ett varulvsspel?
  Varulvsspel är vårt namn på leken/spelet Maffia. Det är ett spel där deltagarna får varsin roll av Spelledaren/Konstruktören. Förenklat kan vi säga att rollerna antingen kallas Bybor eller Varulvar. Bybornas mål är att bli av med alla varulvar och varulvarnas mål är att bli av med så många bybor så att byn inte längre kan vinna.

  Hur spelas det?
  Spelet är uppdelat i Rundor, som i sin tur är uppdelade i två faser. I varje runda röstas en spelare ut i Dagfasen, och en spelare slås ut av varulvarna i Nattfasen. Hur många rundor spelet pågår beror på antal deltagare och på hur snabbt någon sida kan vinna.

  I dagfasen argumenterar alla för vem de vill rösta ut. Varje spelare (inklusive varulvarna) har en röst. Den som får flest röster kommer få lämna spelet när rundan är slut. Detta kallar vi vanligtivs Hängning. I dagfasen gäller det för varulvarna att gömma sig bland byborna och se till så att byborna röstar ut sina egna. Varje dagfas brukar motsvara 2-4 dagar IRL.

  Nattfasen är benämningen på den del av spelet där byn "sover" och när varulvarna slår ut en spelare. I många spel har vissa roller även förmågor, och de används oftast under denna fas. Nattfasen är egentligen väldigt kort och nästa runda kan sättas igång så fort Spelledaren har sammanställt rösterna från dagfasen, gett de som använt förmågor information osv.

  Spelet går alltså främst ut på att urskilja mönster eller hitta avvikelser i deltagares spel för att finna varulvarna. Dessa avvikelser och mönster kallar vi kort och gott Tells. För varulvarna är spelet det motsatta. För dem går det ut på att ge ifrån sig så få tells som möjligt och undvika att bli avslöjade. Varulvarna får kommunicera med varandra utanför speltrådarna, något som är förbjudet för övriga deltagare, och detta gör att varulvarna har lättare att samarbeta än vad byn har.

  Vem vinner?
  Vanligtvis är antalet varulvar 1/4 av deltagarna, (I ett spel med 12 deltagare är det normalt 3 varulvar) och byn vinner när alla varulvar är ute ur spel. Byn röstar ut en spelare varje runda, och för att byn ska kunna vinna måste de rösta ut varulvar. Varulvarna får också rösta, och det finns en risk varje runda att en bybo hängs istället för en varulv.

  Varulvarnas uppgift är att inte bli utröstade och vinner när byn inte längre har någon möjlighet att vinna. Detta inträffar vanligtvis när varulvarna utgör hälften eller mer av antalet kvarvarande deltagare.

  Förmågor?
  I de flesta spel förekommer det att vissa roller har förmågor som på ett eller annat sätt har en inverkan på spelet. De vanligaste rollerna är Siaren (Kan varje runda undersöka en spelare och se om denne är varulv eller inte) och Väktaren (Kan varje runda skydda en spelare från att nattmördas av varulvarna). Roller som inte har någon extra information eller förmåga kallas ibland Vanilla eller Vanilj. Det finns flera olika varianter på alla sorters förmågor och de varierar ofta från spel till spel.
Arbetar …
X